Colorado Plateau

 

Colorado Plateau

Waar ligt het Colorado Plateau?

Colorado Plateau Google Earth

Bron: Google Earth

Het Colorado-plateau is een woestijngebied in het zuidwesten van de Verenigde Staten en beslaat een gebied van 337.000 km2. Ongeveer 90% van het gebied wordt gedraineerd door de Colorado River en zijn belangrijkste zijrivieren: de Green, San Juan en Little Colorado. Het grootste deel van de rest van het plateau wordt afgevoerd door de Rio Grande en zijn zijrivieren.

Het Colorado-plateau bestaat grotendeels uit hoge woestijngebieden, met verspreide bosgebieden. In de zuidwestelijke hoek van het Colorado-plateau ligt de Grand Canyon van de Colorado-rivier. De bijnaam "Red Rock Country" suggereert de felgekleurde rotsen.
Deze woestijn wordt begrensd door de Rocky Mountains in Colorado.

Grondstoffen

In de rotsen van het Colorado-plateau worden veel minerale bronnen aangetroffen zoals uranium, steenkool, aardolie en aardgas.

Neerslag

Het Colorado-plateau krijgt van 15 tot 40 centimeter neerslag per jaar. Hogere gebieden ontvangen meer neerslag en zijn bedekt met bossen van dennen, dennen en sparren.

Menselijke geschiedenis

De voorouderlijke Pueblo-mensen leefden in de regio van ongeveer 2000 tot 700 jaar geleden.

Dammen

De bouw van de Hoover Dam in de jaren 1930 en de Glen Canyon Dam in de jaren 1960 veranderde het karakter van de Colorado River. Bij gebrek aan sediment veranderde de roodachtig-bruine kleur (Colorado is Spaans voor "rood") tot overwegend helder. De schijnbare groene kleur is van algen op de rotsen van de rivierbedding. Maar een experimentele 12-dagen-lange gecontroleerde overstroming van Glen Canyon Dam in 1996 toonde een aanzienlijke herstel. Soortgelijke overstromingen zijn gepland voor elke 5 tot 10 jaar.

Schilderachtige schoonheid

De landschappelijke aantrekkingskracht van dit unieke landschap was, ruim voor het einde van de twintigste eeuw, de grootste bron van inkomsten voor de streek geworden. De vier Amerikaanse staten van het Colorado-plateau genereerden meer inkomsten uit het toerisme dan de inkomsten uit de natuurlijke grondstoffen.

Colorado Plateau