Gobiwoestijn

 

Gobiwoestijn

Waar ligt de Gobiwoestijn?

Gobiwoestijn Google Earth

Bron: Google Earth

De Gobiwoestijn is een groot woestijngebied in Azië. Het beslaat delen van Noord- en Noordwest-China en van Zuid-Mongolië. De woestijnbekkens van de Gobi worden begrensd door het Altai-gebergte en de graslanden en steppen van Mongolië in het noorden, door de Taklamakan-woestijn in het westen, het Tibetaanse plateau in het zuidwesten, en door de Noord-Chinese Laagvlakte naar de zuidoosten. De Gobi is opmerkelijk in de geschiedenis als onderdeel van het grote Mongoolse rijk en als de locatie van verschillende belangrijke steden langs de zijderoute.

Aardrijkskunde

De Gobi beslaat een oppervlakte van 1.295.000 km2. Het is de vijfde grootste woestijn ter wereld en de op één na grootste van Azië. Veel van de Gobi is niet zanderig, eerder een gesteentewoestijn.

Prehistorie

Archeologen en paleontologen hebben opgravingen gedaan in het Nemegtbekken in het noordwestelijke deel van de Gobiwoestijn (Mongolië), dat bekend staat om zijn fossiele schatten, waaronder vroege zoogdieren, dinosauruseieren en prehistorische stenen werktuigen van 100.000 jaar oud.

Koude woestijn

De Gobi is een koude woestijn, met vorst en af ​​en toe sneeuw op de duinen. Behalve dat het vrij ver naar het noorden ligt, bevindt het zich ook op een plateau van ongeveer 910 - 1520 meter boven de zeespiegel, wat bijdraagt ​​aan de lage temperaturen. Een gemiddelde van ongeveer 194 mm regen valt jaarlijks in de Gobi. Extra vocht bereikt delen van de Gobi in de winter als sneeuw uit de Siberische steppen. Temperaturen in de Gobiwoestijn: in de winter tot -40 ° C, in de zomer tot 45 ° C.

Het klimaat van de Gobi is er één van grote extremen. Snelle veranderingen van temperatuur van wel 35 ° C kunnen niet alleen seizoensgebonden maar binnen 24 uur voorkomen.

Instandhouding, ecologie en economie

Ondanks de moeilijke omstandigheden, onderhouden deze woestijnen en de omliggende regio's veel dieren, waaronder gazellen met zwarte staart, gemarmerde bunzingen, wilde Bactrische kamelen, Mongoolse wilde ezel en zandlopers. Ze worden af ​​en toe bezocht door sneeuwluipaarden, bruine beren en wolven. Hagedissen zijn bijzonder goed aangepast aan het klimaat van de Gobiwoestijn, met ongeveer 30 soorten verspreid over de zuid Mongoolse grens. De meest voorkomende vegetatie in de Gobiwoestijn zijn struiken die zijn aangepast aan droogte. Deze struiken omvatten grijs muskuszaad (Salsola passerina), grijze alsem, en lage grassen zoals naaldgras en bridlegrass. Door begrazing door vee is de hoeveelheid struiken in de woestijn afgenomen. Verschillende grote natuurreservaten zijn gevestigd in de Gobi, waaronder Gobi Gurvansaikhan National Park, Great Gobi A en Great Gobi B Strictly Protected Area.

Grote voorraden van koper en goud in Oyuu Tolgoi, ongeveer 80 kilometer van de Chinese grens naar Mongolië, worden onderzocht voor ontwikkeling als mijnbouwactiviteiten. De koper- en goudmijn Oyu Tolgoi is de grootste economische onderneming in de Gobiwoestijn. Men voorspelt een gemiddelde jaarlijkse productie van 450.000 ton koper en 330.000 gram goud. De mijn zal naar verwachting meer dan 50 jaar meegaan;

Woestijnvorming

De Gobiwoestijn breidt zich in een alarmerend tempo uit, in een proces dat bekend staat als woestijnvorming. De uitbreiding is bijzonder snel aan de zuidelijke rand naar China, waar 3600 km2 grasland elk jaar door de Gobiwoestijn wordt ingenomen. Stofstormen, die in China regelmatig voorkwamen, zijn in de afgelopen 20 jaar in frequentie toegenomen, voornamelijk als gevolg van woestijnvorming. Ze hebben verdere schade aan China's landbouweconomie veroorzaakt.

De uitbreiding van de Gobi wordt voornamelijk toegeschreven aan menselijke activiteiten, met name ontbossing, overbegrazing en uitputting van watervoorraden. China heeft verschillende plannen uitgestest om de uitbreiding van de woestijn te vertragen. Het meest recente plan betreft de aanplant van de Groene Muur van China, een enorme ring van nieuw aangelegde bossen; de regering hoopt dat de bossen zullen helpen de bodem te stabiliseren, vocht vast te houden en als buffer fungeren tegen verdere woestijnvorming.

 

Gobi woestijn zandduin

Heinz Monument (de schoorsteen uit 1864 van de vroegere Cape Cornwall Mine zichtbaar in het midden) herdenkt de aankoop van Cape Cornwall voor de natie door H. J. Heinz Company.
De Brisons, twee rotsen in de zee, liggen ongeveer anderhalve kilometer ten zuidwesten van Kaap Cornwall. Ze markeren de startlijn van de jaarlijkse zwemrace die eindigt bij Priest Cove.