Great Basin Desert

 

Great Basin Desert

Waar ligt de Great Basin Desert?

Great Basin Desert Google Earth

Bron: Google Earth

De Great Basin Desert maakt deel uit van het Great Basin tussen de Sierra Nevada en de Wasatch Range. Het is een gematigde woestijn met hete, droge zomers en sneeuwwinters. De woestijn overspant een groot deel van de staat Nevada en strekt zich uit in het westen van Utah, het oosten van CaliforniŽ en Idaho. De woestijn is ťťn van de vier woestijnen in Noord-Amerika, naast de Mojave, Sonoran en Chihuahuawoestijn.

De Great Basin Desert heeft brede valleien begrensd door parallelle bergketens over het algemeen noord-zuid georiŽnteerd. Er zijn meer dan 33 bergtoppen in de woestijn van meer dan 3.000 m. Het grote hoogteverschil tussen valleien en bergpieken zorgt voor zeer verschillende en  unieke planten- en diersoorten in de hele regio. Er leven meer dan 600 soorten gewervelde dieren in het Great Basin Desert.

De hoge ligging van de woestijn en de ligging tussen bergketens beÔnvloeden klimaat in deze woestijn. De Rocky Mountains verhinderen dat vochtige lucht en regenwolken uit de Golf van Mexico de woestijn in drijven. Verschillende locaties in de woestijn hebben verschillende hoeveelheden neerslag. In deze woestijn zijn ook prehistorische meren uit het Pleistoceen. Ze zijn uitgedroogd en lieten verschillende hoeveelheden zout en alkaliteit achter.

Waterhuishouding

Het hydrografische Great Basin is een endoreÔsch bekken van 209.162 vierkante km (endoreÔsch = een gebied dat niet afwatert naar zee). Alle neerslag in de regio verdampt, zakt ondergronds of stroomt naar meren. ZKreken, beken of rivieren vinden geen uitweg naar de Golf van Mexico of de Stille Oceaan. De regio wordt begrensd door de Wasatch-bergen in het oosten, de Sierra Nevada en de Cascade Ranges in het westen, en de Snake River Basin in het noorden. De term "Great Basin" is enigszins misleidend; de regio bestaat eigenlijk uit veel kleine bassins. Het Great Salt Lake, Pyramid Lake en de Humboldt Sink zijn enkele van de "watercollectoren" in het Great Basin. De Salton Sink is een ander gesloten bassin in het Grote Bekken.


Great Salt Lake               bron: Google maps, Alex Wolf (https://goo.gl/maps/33L1C78HFaH2)

Fauna

Great Basin Wildlife omvat gaffelbokken, muildierhert, poema en haasachtigen zoals Zwartstaarthaas en woestijn katoenstaartkonijn en de coyotes die jacht op hen maken. Allerlei kleine knaagdieren komen ook veel voor, en zijn overwegend 's nachts actief. Wapiti's en dikhoornschapen zijn aanwezig, maar in kleine aantallen. Kleine hagedissen, de Luipaardleguaan en de gehoornde Padhagedissen komen vaak voor, vooral op lagere hoogten. Ratelslangen en Stierslangen zijn ook aanwezig. Amerikaanse witte pelikanen komen vaak voor bij Pyramid Lake. Steenarenden zijn ook heel gewoon in het Grote Bekken. De treurduif, geelkaakweidespreeuw, Amerikaanse ekster en gewone raaf zijn andere veel voorkomende vogelsoorten.


Grote ongewervelde dieren zijn tarantula's en mormoonse krekels. Wilde paarden (mustangs) en wilde ezels zijn zeer uitheemse soorten die een groot deel van het schaarse gras verorberen. Het grootste deel van het Grote Bekken is open bereik en er komen dus veel runderen en schapen komen voor.

Het klimaat

Het klimaat varieert in het hele Grote Bekken door hoogte, breedtegraad en andere factoren. Hogere niveaus hebben de neiging om koeler te zijn en meer neerslag te ontvangen. De westelijke delen van het stroomgebied zijn vaak droger dan de oostelijke gebieden vanwege de aanwezigheid van de Sierra Nevada. Het grootste deel van het bekken ervaart een semi-droog of droog klimaat met warme zomers en koude winters. Sommige van de bergachtige gebieden in het stroomgebied zijn echter hoog genoeg om een ​​Alpenklimaat te ervaren. Vanwege de hoogte en dorheid van de regio, ervaren de meeste gebieden in het Grote Bekken een aanzienlijke temperatuurverschillen tussen de dag en de nacht.

 

Great Basin Desert - ratelslang

Ratelslang