Grote Victoriawoestijn

 

Grote Victoriawoestijn
bron: Google maps, Salman Shami (https://goo.gl/maps/ThGgKcuv1SF2)

Waar ligt de Grote Victoriawoestijn?

Grote Victoriawoestijn Google Earth

Bron: Google Earth


De Great Victoria Desert ( Grote Victoriawoestijn ) is een dunbevolkt woestijngebied in West-AustraliŽ en Zuid-AustraliŽ.

De Great Victoria is de grootste woestijn in AustraliŽ en bestaat uit vele kleine zandheuvels, graslandvlakten, gebieden met een dicht opeengepakt oppervlak van kiezels en zoutmeren. Het is meer dan 700 kilometer (430 mijl) breed (van west naar oost) en beslaat een gebied van 348.750 vierkante kilometer. De gemiddelde jaarlijkse regenval is laag en onregelmatig, variŽrend van 200 tot 250 mm per jaar. Onweersbuien komen relatief vaak voor in de Grote Victoriawoestijn, met gemiddeld 15 tot 20 onweersbuien per jaar. De zomerse dagtemperaturen variŽren van 32 tot 40 į C, terwijl het in de winter daalt tot 18 tot 23 į C.

Geschiedenis

In 1875 werd de Britse ontdekkingsreiziger Ernest Giles de eerste Europeaan die de Grote Victoriawoestijn overstak. Hij noemde de woestijn naar de toen regerende Britse koningin Victoria. In 1891 reisde David Lindsey's expeditie door dit gebied van noord naar zuid. Frank Hann was op zoek naar goud in dit gebied tussen 1903 en 1908. Len Beadell verkende het gebied in de jaren zestig.

De kernwapenproeven die het Verenigd Koninkrijk in Maralinga en Emu Field in de jaren 1950 en de vroege jaren 1960 heeft uitgevoerd, hebben gebieden in de Grote Victoriawoestijn achtergelaten die verontreinigd zijn met plutonium-239 en ander radioactief materiaal.

Milieu

De Great Victoria-woestijn is een ecoregio van het Wereld Natuur Fonds en een Interim Biogeographic Regionalization for Australia (IBRA).

Aangezien dit gebied zeer beperkt is gebruikt voor landbouw, blijven de leefgebieden grotendeels ongestoord terwijl delen van de woestijn beschermde gebieden zijn, waaronder Mamungari Conservation Park in Zuid-AustraliŽ, een groot gebied met ongerepte, droge wildernis met culturele betekenis en is ťťn van de veertien World Biosphere Reserves in AustraliŽ. Het Mens- en Biosfeerprogramma is een in 1971 opgezet programma van UNESCO, met als doel "nieuwe wetenschappelijke kennis voor een evenwichtige relatie tussen de mens en zijn natuurlijke leefomgeving" op te doen.

 

Grote Victoriawoestijn
Ilkurlka Roadhouse