Grote Zandwoestijn

 

Grote Zandwoestijn
bron: Google Maps, Charles Gimes

Waar ligt de Grote Zandwoestijn?

Grote Zandwoestijn Google Earth

Bron: Google Earth


De Great Sandy Desert (De Grote Zandwoestijn) is gelegen in het noordwesten van West-AustraliŽ. Het is de op ťťn na grootste woestijn in AustraliŽ na de Great Victoria Desert en omvat een gebied van 284 993 vierkante kilometer. De Gibson Desert ligt in het zuiden en de Tanami-woestijn ligt ten oosten van de De Grote Zandwoestijn.

Kenmerken

De Great Sandy Desert bevat grote zandzeeŽn met duinen. In het noordoosten van de woestijn bevindt zich een meteoriet inslagkrater, de Wolfe Creek-krater.

Bevolking

De regio is dunbevolkt. De belangrijkste bevolkingsgroepen bestaan ​​uit inheemse Australische gemeenschappen en mijncentra. De oorspronkelijke bewoners van de woestijn vallen in twee hoofdgroepen: de Martu in het westen en de Pintupi in het oosten. Veel van deze inheemse mensen werden in de 20e eeuw met geweld uit hun land verwijderd en verplaatst naar nederzettingen zoals Papunya in het Northern Territory.

Klimaat

Regenval is miniem langs de kust en ver naar het noorden en is sterk seizoensgebonden. Gebieden in de buurt van de Kimberley hebben een gemiddelde regenval van meer dan 300 mm, maar zijn onregelmatig. Veel droogtejaren eindigen met een moessonwolkenmassa of tropische cycloon. Net als veel andere woestijnen in AustraliŽ is de regenval volgens woestijnnormen hoog, met de droogste geregistreerde delen minder dan 250 mm. Een enorme verdampingssnelheid compenseert de hogere hoeveelheid regen dan de normale woestijnregenval.

Gemiddeld zijn er ongeveer 20-30 dagen met onweersbuien. In het noorden grenzend aan de Kimberley, 30-40 per jaar is het gemiddelde.

Zomertemperaturen zijn enkele van de heetste in AustraliŽ. Ongeveer 37 tot 38 į C in het noorden. Regio's verder zuidelijk gemiddelde 38 tot 42 į C. De winters zijn kort en warm; temperaturen variŽren van 25 tot 30 į C.

Vorst komt in het grootste deel van het gebied niet voor. De regio's die grenzen aan de Gibson-woestijn in het uiterste zuidoosten kunnen elk jaar een lichte nachtvorst registreren.

Economie

Goudmijnen en kopermijnen vind je in het uiterste westen. Telfer is een van de grootste goudmijnen van AustraliŽ. De onontwikkelde uraniumlaag van Kintyre ligt ten zuiden van Telfer.

Telfer goudmijn
Bron: Google Maps, Chris Gregory

Fauna en flora

De vegetatie van de Great Sandy Desert wordt gedomineerd door Triodia, spinifex, een grassensoort

Dieren die voorkomen in de regio zijn wilde kamelen, dingo's (hondachtige), goannas (varaansoort) en talrijke soorten hagedissen en vogels. Andere dierlijke bewoners zijn Langoorbuideldassen, buideldiermollen, Westelijke buidelhaas, bergduivels, Pogona (een geslacht van hagedissen) en rode kangoeroes.

Enkele van de vogelleven gevonden in de woestijn zijn de zeldzame 'Prinses van Wales-parkiet', de regenboogparkiet en de papegaai met de splendidparkiet.

Dingo

Dingo's in de Grote Zandwoestijn van AustraliŽ