Kalahari woestijn

 

Kalahari woestijn

Waar ligt de Kalahari woestijn?

Kalahari woestijn Google Earth

Bron: Google Earth

De Kalahariwoestijn is een grote zandservanne in het zuiden van Afrika met een grootte van 900.000 vierkante kilometer en beslaat een groot deel van Botswana, delen van Namibië en regio's van Zuid-Afrika.
Geologen beweren dat de Kalahari één van de oudste stukken van de vaste aardkorst is, met een leeftijd van ongeveer 3,5 miljard jaar.

Etymologie

Kalahari is afgeleid van het Tswana-woord Kgala, wat 'de grote dorst' betekent, of Kgalagadi, wat 'een waterloze plaats' betekent. De Kalahari heeft uitgestrekte gebieden bedekt met rood zand zonder permanent oppervlaktewater.

Aardrijkskunde

De drainage van de woestijn vindt plaats door droge valleien, seizoensgebonden overstroomde pannen en de grote zoutpannen van de Makgadikgadi Pan in Botswana en Etosha Pan in Namibië. De enige permanente rivier, de Okavango, mondt uit in een delta in het noordwesten en vormt moerassen die rijk zijn aan dieren in het wild. Oude droge rivierbeddingen - omuramba genoemd - doorkruisen de centrale noordelijke uitlopers van de Kalahari en bieden staande plassen water tijdens het regenseizoen.

Een Kalahariwoestijn is een semi-woestijn, met een groot aantal uitstekend te begrazen gebieden na goede regens, de Kalahari bevat meer dieren en planten dan een echte woestijn, zoals de Namib-woestijn in het westen. Er zijn kleine hoeveelheden neerslag en de zomertemperatuur is erg hoog. De droogste gebieden ontvangen meestal 110-200 millimeter regen per jaar, en de natste slechts iets meer dan 500 millimeter.

Klimaat

In het noorden en oosten vind je droge bossen, savannes en zoutmeren. Daar is het klimaat subvochtig in plaats van halfdroog. In het zuiden en westen is de vegetatie overwegend savanne of zelfs een semi-woestijn. Het Kalaharische klimaat is subtropisch (gemiddelde jaartemperatuur hoger dan of gelijk aan 18 ° C, met gemiddelde maandtemperatuur van de koudste maand strikt onder 18 ° C), en is semi-droog met het droge seizoen tijdens het "koude" seizoen, de koudste zes maanden van het jaar. De hoogte wordt genoemd als de verklaring waarom het Kalaharische klimaat niet tropisch is; de hoogte varieert van 600 tot 1600 meter, wat resulteert in een koeler klimaat dan dat van de Sahel of de Sahara. Wintervorst is bijvoorbeeld gebruikelijk van juni tot augustus, iets wat zelden wordt gezien in de warmere Sahelse regio's. Om dezelfde reden kunnen de zomertemperaturen zeker erg heet zijn, maar niet in vergelijking met laaggelegen gebieden in de Sahel of de Sahara. De gemiddelde temperatuur van de warmste maand in de Kalahari stijgt nooit boven de 29 ° C, hoewel de dagelijkse temperatuur af en toe oploopt tot bijna 45 ° C.

Zwaar onweer

Het droge seizoen duurt acht maanden of langer en het regenseizoen is meestal minder dan een maand tot vier maanden, afhankelijk van de locatie. De zuidwestelijke Kalahari is het droogste gebied. De gemiddelde jaarlijkse regenval varieert van ongeveer 110 mm tot meer dan 500 mm in sommige gebieden in het noorden en oosten. Tijdens de zomertijd kan in alle regio's regen vallen met zware onweersbuien. In de droogste en zonnigste delen van de Kalahari worden gemiddeld meer dan 4.000 uren zonneschijn geregistreerd.

Bevolking

De San mensen hebben 20.000 jaar in de Kalahari geleefd als jagers-verzamelaars. Ze jagen op wild met bogen en gifpijlen en verzamelen eetbare planten, zoals bessen, meloenen en noten, evenals insecten. De San halen de meeste van hun waterbehoeften uit plantenwortels en woestijnmeloenen die zich op of onder de woestijnbodem bevinden. Ze slaan vaak water op in de opgeblazen schelpen van struisvogeleieren. De San leven in hutten gebouwd met lokale materialen - het frame is gemaakt van takken en het dak is bedekt met lang gras. De meeste van hun jacht- en verzameltechnieken stammen nog van onze pre-historische voorouders. Hun mythologie omvat legenden van een god Chikara, die hen beschermt tegen honger en dood door hun eigen leven op te offeren door te worden gejaagd in de vorm van een hert en ander wild dat ze jagen op voedsel. Bux is de vijand van Chikara en heeft de vorm van slangen die in aanzienlijke aantallen voorkomen in de Kalahariawoestijnregio. Een klein aantal Europese kolonisten wonen ook in de Kalahariwoestijn. De stad Windhoek ligt in het stroomgebied van de Kalahari.

Kalahari en diamanten

De Kalahari is rijk aan minerale delfstoffen zoals kolen, koper, nikkel en ook diamant. 

Bedreigingen en bewaring

De Kalahari heeft een aantal wildreservaten: Tswalu Kalahari, het grootste privé-wildreservaat van zuidelijk Afrika, het Central Kalahari Game Reserve ('s werelds op een na grootste wildpark), Khutse Game Reserve en het Kgalagadi Transfrontier Park. Dieren die in de regio leven zijn onder andere bruine hyena's, de Kalahari-leeuw, meerkatten, giraffen, gewone wrattenzwijnen, jakhalzen, chacma-bavianen en verschillende soorten antilopen (waaronder de eland, gemsbok, springbok, hartebeest, steenbok, kudu en duiker), en vele soorten vogels en reptielen.

De grootste bedreiging voor dieren in het wild zijn de hekken die zijn gebouwd om kuddes grazend vee te beheren, een praktijk die ook de plantbedekking van de savanne zelf verwijdert. Veehouders houden zich ook bezig met het vergiftigen of jagen op roofdieren uit het vlakke land, met name op jakhalzen en wilde honden.

 

Kalahari woestijn

Springbok in de Kalahariwoestijn