Kyzylkum woestijn

 

Kyzylkum woestijn

Waar ligt de Kyzylkum woestijn?

Kyzylkum woestijn Google Earth

Bron: Google Earth

De Kyzylkum-woestijn, ook gespeld als Qyzylqum, is de 16e grootste woestijn ter wereld. Zijn naam betekent Rood Zand in Turkse talen. Het bevindt zich in Centraal-AziŽ tussen de rivieren Amu Darya en Syr Darya, een regio die historisch bekend staat als Transoxania of Sogdiana. Tegenwoordig is het verdeeld tussen Kazachstan, Oezbekistan en Turkmenistan. Het beslaat ongeveer 298.000 km≤.

Aardrijkskunde

Het grondgebied bestaat voornamelijk uit een uitgestrekte vlakte op een hoogte tot 300 m boven de zeespiegel, met een aantal laagtes en hooglanden. Het grootste deel van het gebied is bedekt met zandduinen, in het noordwesten zijn grote gebieden bedekt met kleideklagen. Er zijn ook enkele oasen. Er wordt aan landbouw gedaan langs de rivieren en in de oases. De temperaturen kunnen erg hoog zijn tijdens de zomermaanden, van half mei tot half september. Kerki, een stad aan de oevers van de Amu Darya-rivier, noteerde in juli 1983 52 į C.

Economie

De lokale bevolking gebruikt de grote ruimten van de Kyzylkum-woestijn als weiland voor vee (meestal schapen, kamelen en dromedarissen).

De woestijn staat bekend om zijn grondstoffen als goud, uranium, koper, aluminium en zilver, aardgas en olie. De ontwikkeling van het meest beroemde goudveld in Muruntau begon in de vroege jaren zeventig.

Palaeontologie

De Kyzylkum-woestijn heeft rotsformaties die een aantal fossielen hebben opgeleverd. Van bijzonder belang is de Bissekty-formatie van Oezbekistan, uit het vroege Late Krijt, dat verschillende soorten vroege vogels heeft prijsgegeven. Andere fossielen uit de krijtrotsen van de Kyzylkum zijn onder meer boomstammen, kevers, haaien, roggen, beenvissen, kikkers, salamanders, schildpadden, crocodylomorpha (krokodilachtige), pterosauria (een uitgestorven groep vliegende reptielen) en een gevarieerde fauna aan kleine vroege zoogdieren.

Kyzylkum woestijn pterosauria

pterosauria