Noordpoolgebied

 

Noordpoolgebied

Waar ligt het Noordpoolgebied?

Noordpoolgebied Google Earth

Bron: Google Earth

Het noordpoolgebied is een poolgebied op het noordelijkste punt van de aarde. Het noordpoolgebied bestaat uit de Noordelijke IJszee, aangrenzende zeeŰn en delen van Alaska, Noord-Canada, Finland, Groenland , IJsland, Noorwegen, Rusland en Zweden. Het Noordpoolgebied is een uniek gebied tussen de ecosystemen van de aarde. De culturen in de regio en de inheemse volkeren in het Arctische gebied zijn bijvoorbeeld aangepast aan de koude en extreme omstandigheden. Het leven in het noordpoolgebied omvat organismen die in het ijs leven, zo÷plankton en fytoplankton, vissen en zeezoogdieren, vogels, landdieren, planten en menselijke samenlevingen.

Definitie en etymologie

Het woord Arctisch komt van het Griekse woord 'arktikos', "in de buurt van de beer, het noorden". De naam verwijst naar het sterrenbeeld Ursa Major, de 'Grote Beer', die prominent aanwezig is in het noordelijk deel van de hemelbol, of naar het sterrenbeeld Ursa Minor, het 'Kleine Beer', met de Poolster.

Het Arctisch gebied is de regio waar de gemiddelde temperatuur voor de warmste maand (juli) lager is dan 10 ░ C.

Klimaat

Het klimaat in de Arctische gebieden wordt gekenmerkt door koude winters en koele zomers. De neerslag komt meestal in de vorm van sneeuw en is miniem. Het grootste deel van het gebied krijgt minder dan 50 cm neerslag. Gemiddelde wintertemperatuur is -40 ░ C en de koudste geregistreerde temperatuur is ongeveer -68 ░ C. Het noordpoolgebied wordt be´nvloed door de huidige opwarming van de aarde, wat leidt tot steeds minder Arctische zee-ijs, minder ijs op Groenland, en het vrijkomen van methaan uit de bodem als de permafrost ontdooit.

Natuurlijke bronnen

Het noordpoolgebied omvat omvangrijke natuurlijke grondstoffen (olie, gas, mineralen, zoet water), waartoe de moderne technologie nieuwe ontginningskansen ziet. De belangstelling van de toeristenindustrie neemt ook toe. Het noordpoolgebied bevat ook 1/5 van de watervoorziening van de aarde.

Flora en fauna

Planten
Arctische vegetatie bestaat uit planten zoals dwergheesters, grassen, kruiden, korstmossen en mossen, die allemaal relatief dicht bij de grond groeien en toendra vormen. Naarmate men noordwaarts gaat, neemt de hoeveelheid warmte die beschikbaar is voor plantengroei aanzienlijk af. Bomen kunnen niet groeien in het noordpoolgebied, maar in de warmste delen zijn struiken gebruikelijk en kunnen ze 2 m hoog worden. Grassen, mossen en korstmossen kunnen dikke lagen vormen. In de koudste delen van het noordpoolgebied is veel van de grond kaal.

Dieren
Herbivoren op de toendra omvatten de arctische haas, lemming, muskusos en kariboe. Ze zijn prooien voor de sneeuwuil, poolvos, grizzlybeer en wolf. De ijsbeer is ook een roofdier, hoewel hij de voorkeur geeft aan het jagen op het ijs. Er zijn ook veel vogels en zeedieren soorten die zich aangepast hebben aan de koude temperaturen. Andere landdieren zijn wolven, elanden, Dalls schapen, hermelijnen en Arctische grondeekhoorns. Zeezoogdieren zijn onder meer zeehonden, walrussen en verschillende soorten walvisachtigen en ook narwal (een arctische tandwalvis), orka's en beluga's.

 

Noordpoolgebied