Patagonische woestijn

 

Patagonische woestijn

Waar ligt de Patagonische woestijn?

Patagonische woestijn Google Earth

Bron: Google Earth

De Patagonische woestijn, ook wel Patagonian Steppe of Magellanic Steppe genoemd, is de grootste woestijn in Argentinië en is de 8e grootste woestijn ter wereld met een oppervlakte van 673.000 vierkante kilometer. Het bevindt zich voornamelijk in Argentinië met kleine delen in Chili en wordt begrensd door de Andes, in het westen, en de Atlantische Oceaan in het oosten, in de regio Patagonië, Zuid-Argentinië.

De centrale delen van de steppe worden gedomineerd door struik- en kruidachtige plantensoorten. In het westen, waar de neerslag hoger is, worden struiken vervangen door grassen.

De woestijn werd bewoond door jager-verzamelaars sinds de pre-hispanische tijden. In de 19e eeuw kwam er migratie op gang van Mapuches, Chilenen, Argentijnen, Welsh en andere Europese volkeren.

Geografie en klimaat

De Patagonische woestijn is de grootste van de 40 ° breedtegraad en is een grote koude winterwoestijn, waar de temperatuur zelden boven de 12 ° C uitkomt en gemiddeld slechts 3 ° C is. De regio ervaart ongeveer zeven maanden winter en vijf maanden zomer. Vorst is niet ongewoon in de woestijn. Door de zeer droge omstandigheden het hele jaar is sneeuw zeldzaam. Het Andesgebergte, in het westen van de woestijn, is de belangrijkste reden voor de Patagonische woestijntoestand omdat ze de westelijke vochtstroom uit de zuidelijke Stille Oceaan tegenhoudt. De koude Falkland-stroom vanuit de Atlantische kust van Zuid-Amerika draagt ook bij tot de droogte van het gebied.

Er zijn verschillende klimaten te onderscheiden: de kust ten noorden van de 45e breedtegraad is veel milder vanwege de warme stroming uit Brazilië en de hele noordelijke helft van de regio is aanzienlijk warmer in de zomer, wanneer zonnig weer de boventoon voert.

Terwijl in het zuiden lage gebieden uiteenlopen van -3 ° C tot 4 ° C, en hogere delen duidelijk onder 0 ° C. De koudste plekken registreren gewoonlijk temperaturen tussen -20 ° C en -25 ° C tijdens koude golven, en het officiële record is -33.9 ° C in de provincie Chubut. Sommige steden beweren echter een record te hebben van ongeveer -35 ° C.

Geschiedenis

Voordat het Andesgebergte werd gevormd, was de regio waarschijnlijk bedekt met gematigde bossen. Na de vorming van het Andesgebergte bedekte de as van nabijgelegen vulkanen de bossen en met mineraal verzadigde wateren die de boomstammen binnensijpelden, waardoor de bomen verstarden en één van 's werelds best bewaarde versteende bossen in het centrum van de woestijn werd gecreëerd.


bron: Google Maps, Lucas Brun (https://goo.gl/maps/k4tYx5nwCHn)

De Patagonische woestijn bestaat voornamelijk uit grindvlaktes en plateaus met zandsteen kloven. Rivieren, meren en afwateringen van het smeltwater van de Andes vormen jaarlijks een grote verscheidenheid aan watervogels en watervogels. Een verscheidenheid aan gletsjers, rivieren en vulkanische afzettingen zijn ook in de regio te vinden en hebben het klimaat in de woestijn in de loop van de tijd aanzienlijk beïnvloed, en hebben met name bijgedragen aan de grindafzettingen die delen van de Patagonische woestijn bedekken.

De woestijn is ook vrij winderig, een resultaat van het effect van de dalende koele berglucht. Deze wind helpt de Patagonische één van de grootste, zo niet de grootste, bron van stof boven de Zuid-Atlantische Oceaan.

Vulkanische rotsen beslaan meer dan 120.000 km² van de Patagonische woestijn, voornamelijk in het Somun Cura-massief (in het noorden) en het Deseado-massief. Sommige andere vulkanische gebieden omvatten het Pali-Aike vulkanisch veld in de buurt van de Straat van Magellan. De vulkanische rotsen zijn het resultaat van vulkaanuitbarstingen: in het Eoceen (56 tot 34 miljoen jaar geleden) en Mioceen (23 tot 5 miljoen jaar geleden) tot Pleistoceen (2,58 miljoen tot 11,7 duizend jaar geleden).

Menselijk landgebruik

Net als Rada Tilly, aan de Atlantische Oceaan, liggen de meeste grotere nederzettingen in de steppe langs de kust.
De woestijn heeft in het verleden verschillende inheemse volkeren gehuisvest, zoals blijkt uit grotschilderijen in het gebied. De vroegste bewoners van de woestijn die bij naam bekend zijn, zijn de Tehuelches. Ze leefden als jager-verzamelaars en beoefende geen landbouw in weelderige valleien in de woestijn. In de 18e en 19e eeuw kwam het noordelijke deel van de woestijn onder invloed van Mapuche. Mapuches  beoefenden de paardenhouderij in het noordelijke deel van de Patagonische steppe.

Vanaf het midden van de 19e eeuw verschenen verschillende Argentijnse en Europese nederzettingen, sommige sporadisch, aan de rand van de woestijn. Het belangrijkste werd gevestigd in de uitstroom van Chubut River door Welshe immigranten in 1860. Perito Moreno verkende de woestijn in de jaren 1870. In de jaren 1870 ondernam het Argentijnse leger de campagne Conquest of the Desert (Verovering van de woestijn), waarbij Mapuche krijgsheren massaal werden verslagen. De verovering van de woestijn werd gevolgd door een scherpe daling van de inheemse bevolking van de woestijn; sommigen werden verdreven naar Chili en de gebieden in de Andes. Er wordt geschat dat de verovering van de woestijn de dood veroorzaakte van ongeveer 1.000 indianen. Daarnaast werden 10.000 Indianen gevangen genomen, van wie er 3000 in Buenos Aires terecht kwamen.

In de paar decennia vóór en na 1900 werden veel schaapveehouderijen opgericht in de minder droge delen van de Patagonische steppe, waardoor de regio werd getransformeerd tot één van 's werelds grootste exporteurs van schapenproducten.

Het gebied is tegenwoordig dunbevolkt en degenen die hier wonen, overleven vooral door het fokken van vee zoals schapen en geiten. Grondstofwinning, vooral van olie, gas en kolen in delen van de regio, is een andere vorm van inkomsten voor het woestijngebied.

Fauna en flora

Ondanks de barre woestijnomgeving, wagen zich een aantal dieren in de Patagonische woestijn. Sommige leven alleen op de meer bewoonbare en geografisch gevarieerde randen van de woestijn, waar voedsel overvloediger is en de omgeving minder vijandig. De holenuil, Darwins nandoe, guanaco, tuco-tuco (knaagdier), mara ( cavia-achtigen), het gordeldier, Patagonische wezel, poema, Patagonische grijze vos, woestijnleguaan, westelijke lint slang, en verschillende soorten adelaars en haviken zijn enkele van de variëteit aan levende dieren in de regio.

De flora van de regio is vrij algemeen voor zijn klimaat en omvat verschillende soorten woestijnheesters en grassen.

 

Patagonische woestijn

Het gordeldier