Pobiti Kamani

 

Pobiti Kamani

Waar ligt de Pobiti Kamani?

Pobiti Kamani Google Earth

Bron: Google Earth

Pobiti Kamani, ook bekend als The Stone Desert (De Stenen Woestijn), is een woestijnachtig rotsfenomeen dat zich bevindt in Bulgarije. Het wordt beschouwd als de enige woestijn in Bulgarije en één van de weinige woestijnen in Europa.

Zandstormen zijn ook algemeen bekend in deze woestijnregio van Bulgarije. De steenwoestijn is niet alleen een bekende Europese toeristische trekpleister vanwege zijn woestijnachtige habitat, maar het is één van de weinige plaatsen in Europa waar woestijnachtige vegetatie zoals de cactus groeit. Het is ook de enige woestijn in Europa waar woestijnreptielen en andere woestijnachtige dierenrassen leven. De steenwoestijn samen met de Tabernas-woestijn van Spanje is één van twee natuurlijk gevormde woestijnen in heel Europa.

De woestijn bestaat uit zandduinen en verschillende groepen van natuurlijke rotsformaties op een totale oppervlakte van 13 km². De formaties zijn voornamelijk stenen zuilen tussen de 5 en 7 meter hoog en van 0,3 tot 3 meter dik. De kolommen hebben geen solide basis, maar zijn in plaats daarvan hol en gevuld met zand en zien eruit alsof ze in het omringende zand zijn blijven steken, wat het fenomeen zijn naam geeft.

 

Pobiti Kamani zuil