Sahara

 

Sahara

Waar ligt de Sahara?

Sahara Google Earth

Bron: Google Earth

De Sahara is de grootste hete woestijn en de op twee na grootste woestijn ter wereld na Antarctica en de Noordpool. Het gebied van 9.200.000 vierkante kilometers is vergelijkbaar met de oppervlakte van China of de Verenigde Staten. De naam 'Sahara' is afgeleid van dialectisch Arabisch woord voor 'woestijn'.

De woestijn bestaat grotendeels uit Noord-Afrika, met uitzondering van de vruchtbare regio aan de Middellandse Zeekust, het Atlasgebergte van de Maghreb en de Nijlvallei in Egypte en Soedan. Het strekt zich uit van de Rode Zee in het oosten en de Middellandse Zee in het noorden tot de Atlantische Oceaan in het westen. In het zuiden wordt het begrensd door de Sahel, een gordel van tropische savanne rond de vallei van de rivier de Niger. De Sahara kan worden onderverdeeld in verschillende regio's, waaronder de westelijke Sahara, het centrale Ahaggar-gebergte, het Tibestigebergte, het Aïr-gebergte, de woestijn Ténéré en de Libische woestijn.

Gedurende enkele honderdduizenden jaren heeft het uiterlijk van de Sahara afgewisseld tussen woestijn en savanne grasland in een cyclus van 41.000 jaar veroorzaakt door veranderingen in de stand van de aardas, die de locatie van de Noord-Afrikaanse moesson verandert. De verwachting is dat de Sahara om die reden weer groener zal kleuren in ongeveer 15.000 jaar.

Aardrijkskunde

De Sahara bestrijkt grote delen van Algerije, Tsjaad, Egypte, Libië, Mali, Mauritanië, Niger, de Westelijke Sahara, Soedan en Tunesië. Het beslaat 9 miljoen vierkante kilometer, wat neerkomt op 31% van Afrika. Als alle gebieden met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van minder dan 250 mm waren inbegrepen, zou de Sahara 11 miljoen vierkante kilometer zijn.

De Sahara bestaat voornamelijk uit rotsachtige stenen plateaus, zandzeeën (ze vormen slechts een klein deel, maar veel van de zandduinen zijn meer dan 180 meter hoog), grintvlaktes, droge valleien, droge meren en zoutvlakten. Ongebruikelijke landvormen omvatten de Richatstructuur in Mauritanië.

Richatstructuur in Mauritanië

Verschillende bergen, veel vulkanisch, komen voor in de Sahara, waaronder het Aïr-gebergte, het Ahaggar-gebergte, de Saharatlas, het Tibestigebergte, Adrar des Iforas en de Rode Zee-heuvels. De hoogste berg in de Sahara is Emi Koussi, een schildvulkaan in het Tibesti-gebied in het noorden van Tsjaad.

De centrale Sahara ontvangt zelden tot nooit neerslag, met schaarse vegetatie als gevolg. De noordelijke en zuidelijke uitlopers van de woestijn, samen met de hooglanden, hebben gebieden met schaars grasland en woestijnstruiken, met bomen en grotere struiken in wadi's, waar vocht zich verzamelt.

In het zuiden wordt de Sahara begrensd door de Sahel, een gordel van droge tropische savanne met een zomers regenseizoen dat zich uitstrekt over Afrika van oost naar west.

Belangrijke steden in de Sahara zijn Nouakchott, de hoofdstad van Mauritanië; Tamanrasset, Ouargla, Béchar, Hassi Messaoud, Ghardaïa en El Oued in Algerije; Timboektoe in Mali; Agadez in Niger; Ghat in Libië; en Faya-Largeau in Tsjaad.

Temperatuur

De lucht is meestal helder boven de Sahara en de duur van de zonneschijn is extreem hoog overal in de Sahara. Het grootste deel van de woestijn heeft jaarlijks meer dan 3600 uur zon of meer dan 82% van de tijd. De Sahara heeft een enorm potentieel voor productie van zonne-energie.

De constant hoge positie van de zon, de extreem lage relatieve vochtigheid en het gebrek aan vegetatie en regen zorgen ervoor dat de Great Desert het warmste continu grote gebied ter wereld is, en de warmste plek ter wereld tijdens de zomer op sommige plaatsen. De gemiddelde hoge temperatuur overschrijdt 38 tot 40 ° C tijdens de warmste maand, bijna overal in de woestijn, behalve op zeer grote hoogten. De hoogste officieel geregistreerde gemiddelde hoge temperatuur was 47 ° C in een afgelegen woestijnstad in de Algerijnse woestijn, Bou Bernous genaamd, met een hoogte van 378 meter meter boven de zeespiegel.

Zand- en grondtemperaturen zijn nog extremer. Overdag is de zandtemperatuur extreem hoog omdat deze gemakkelijk 80 ° C of meer kan bereiken.

Vanwege een gebrek aan bewolking en een zeer lage luchtvochtigheid, vertoont de woestijn meestal hoge dagtemperaturen. Het is echter een mythe dat de nachten koud zijn na extreem hete dagen in de Sahara. Het gemiddelde dagtemperatuurbereik ligt meestal tussen 13 en 20 ° C. De laagste waarden zijn te vinden langs de kustgebieden vanwege de hoge luchtvochtigheid en zijn vaak zelfs lager dan 10 ° C. Toch is het waar dat winteravonden koud kunnen zijn, omdat het naar het vriespunt en zelfs daaronder kan vallen, vooral in gebieden met veel hoogteverschillen.

Neerslag

De gemiddelde jaarlijkse neerslag varieert van zeer laag in de noordelijke en zuidelijke rand van de woestijn tot bijna onbestaande over het centrale en oostelijke deel. De dunne noordelijke rand van de woestijn krijgt meer winterse bewolking en regenval als gevolg van lagedruksystemen over de Middellandse Zee.

Woestijnvorming en prehistorisch klimaat

Het klimaat in de Sahara heeft de afgelopen paar honderd jaar enorme variaties ondergaan tussen nat en droog, vermoedelijk veroorzaakt door langetermijnveranderingen in de Noord-Afrikaanse klimaatcyclus die het pad van de Noord-Afrikaanse moesson verandert. De cyclus wordt veroorzaakt door een cyclus van 41000 jaar waarin de helling van de aardas varieert tussen 22 ° en 24,5 °. Op dit moment (2000 na Christus) zitten we in een droge periode, maar de verwachting is dat de Sahara over 15000 jaar weer groen zal worden. Wanneer de Noord-Afrikaanse moesson zijn sterkste jaarlijkse neerslag vertoont en de daaropvolgende vegetatie in de Sahara-regio toeneemt, wat resulteert in omstandigheden die gewoonlijk de "groene Sahara" worden genoemd.

Tijdens de laatste ijstijd was de Sahara veel groter dan nu. Het einde van de ijstijd bracht meer regen naar de Sahara, van ongeveer 8000 voor Christus tot 6000 voor Christus, misschien vanwege lagedrukgebieden boven de instortende ijskappen naar het noorden. Zodra de ijskappen verdwenen waren, droogde de noordelijke Sahara op. De Sahara is nu zo droog als ongeveer 13.000 jaar geleden.

Flora en fauna

Er wordt geschat dat de centrale Sahara vijfhonderd plantensoorten omvat, wat extreem laag is gezien de enorme omvang van het gebied. Planten zoals acacia's, palmen, vetplanten, doornachtige struiken en grassen hebben zich aangepast aan de droge omstandigheden, door lager te groeien om waterverlies door sterke wind te voorkomen, door water in hun dikke stengels op te slaan om het in droge perioden te gebruiken, door lange wortels die horizontaal bewegen om het maximale wateroppervlak te bereiken en om eventuele oppervlaktevochtigheid te vinden, en door kleine dikke bladeren of naalden te hebben om waterverlies door verdamping te voorkomen.

AddaxVerschillende soorten vos leven in de Sahara en de addax, een grote witte antilope, kan bijna een jaar in de woestijn gaan zonder te drinken. De dorcasgazelle is een Noord-Afrikaanse gazelle die ook lange tijd zonder water kan. Andere opmerkelijke gazelles zijn de duingazelle en damagazelle.

De Saharaanse cheetah leeft in Algerije, Togo, Niger, Mali, Benin en Burkina Faso. Er blijven minder dan 250 volwassen cheeta's, die erg shuw zijn, op de vlucht voor menselijke aanwezigheid. De cheetah vermijdt de zon van april tot oktober, en zoekt de beschutting van struiken zoals balanieten en acacia's.

Andere dieren zijn de hagedissen, klipdassen, zandadders en kleine populaties van Afrikaanse wilde honden en roodhalsstruisvogel. Andere dieren bestaan ​​in de Sahara (vogels in het bijzonder), zoals Afrikaanse zilverbekje en met larvenamarant (vinkensoort).

De vijfstreepschorpioen kan 10 cm lang zijn. Het gif is zeer gevaarlijk; een angel van deze schorpioen doodt echter zelden een gezonde volwassene. De Saharaanse zilvermier is uniek omdat de mieren vanwege de extreem hoge temperaturen in hun habitat en de dreiging van roofdieren slechts ongeveer tien minuten per dag buiten hun nest actief zijn.

Dromedariskamelen en -geiten zijn de gedomesticeerde dieren die het meest worden aangetroffen in de Sahara. Vanwege zijn kwaliteiten van uithoudingsvermogen en snelheid, is de dromedaris het favoriete dier dat door nomaden wordt gebruikt.

Geschiedenis

Mensen leefden duizenden jaren geleden aan de rand van de woestijn sinds het einde van de laatste ijstijd. De Sahara was toen een veel nattere plaats dan het nu is. Meer dan 30.000 rotstekeningen van rivierdieren zoals krokodillen zijn teruggevonden in de Tassili n'Ajjer in het zuidoosten van Algerije. Fossielen van dinosaurussen zijn hier ook gevonden.

 

Sahara rotstekeningen rotstekeningen Tassili n'Ajjer

bron: Google Maps, Amr Elmogy (https://goo.gl/maps/7wRhALKZt6n)

Rotstekeningen Tassili n'Ajjer