Sonoran woestijn

 

Sonoran woestijn

Waar ligt de Sonoran woestijn?

Sonoran woestijn Google Earth

Bron: Google Earth

De Sonoran-woestijn is een Noord-Amerikaanse woestijn die grote delen van het zuidwesten van de Verenigde Staten bedekt in Arizona en CaliforniŽ en van Noordwest-Mexico. Het is de heetste woestijn in Mexico. Het heeft een oppervlakte van 260.000 vierkante kilometer. Het westelijke deel van de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico loopt door de Sonora-woestijn.

Ecologie

De Sonorawoestijn omvat 60 zoogdiersoorten, 350 vogelsoorten, 20 soorten amfibieŽn, meer dan 100 reptielsoorten, 30 inheemse vissoorten. Het Sonoran-woestijngebied ten zuidoosten van Tucson en in de buurt van de Mexicaanse grens is een vitaal leefgebied voor de enige populatie van jaguars die in de Verenigde Staten wonen. De Colorado River Delta was ooit een ecologische hotspot in de Sonoran-woestijn, aangewakkerd door de stroom van zoet water door de Colorado rivier in dit anders droge gebied, maar de hoeveelheid water in de delta is sterk afgenomen als gevolg van de afdamming en het gebruik van het water uit de rivier stroomopwaarts .

Veel planten overleven niet alleen, maar gedijen ook in de zware omstandigheden van de Sonora-woestijn. Velen zijn geŽvolueerd naar gespecialiseerde aanpassingen aan het woestijnklimaat. Het tweejaarlijkse regenpatroon van de Sonoran-woestijn resulteert in meer plantensoorten dan enige andere woestijn in de wereld. De Sonorawoestijn bestaat uit plantensoorten en soorten uit de agavefamilie, palmfamilie, cactusfamilie, vlinderbloemigenfamilie en vele anderen.

De Sonoran is de enige plek ter wereld waar de beroemde saguaro-cactus (Carnegiea gigantea) in het wild groeit. De saguaro is een reuzencactus die meer dan twintig meter hoog kunnen worden. Ze groeien erg langzaam. Pas na zo'n zeventig tot tachtig jaar krijgen ze hun eerste vertakkingen.

Menselijke bevolking

De Sonorawoestijn herbergt de culturen van meer dan zeventien hedendaagse indianenstammen, met nederzettingen in CaliforniŽ, Arizona en Mexico.

De grootste stad in de Sonorawoestijn is Phoenix, Arizona, met een bevolking van ongeveer 4,3 miljoen (2013).

De Coachella-vallei, gelegen in de woestijn van de Sonoran, heeft 365.000 inwoners. Veel beroemde woestijnstadjes in Zuid-CaliforniŽ, zoals Palm Springs en Palm Desert, liggen hier.

Temperaturen

Tijdens de wintermaanden, van november tot april, variŽren de dagtemperaturen in de Coachella-vallei van 21 į C tot 32 į C en nachtelijke temperaturen variŽren van 8 į C tot 20 į C, waardoor het een populaire bestemming voor winterbestemmingen is. Vanwege het warme klimaat worden het hele jaar door citrus en subtropische vruchten zoals mango's, vijgen en dadels geteeld in de Coachella-vallei en de aangrenzende Imperial Valley. Imperial Valley heeft een totale bevolking van ongeveer 188 000 personen en heeft een vergelijkbaar klimaat als dat van de Coachella Valley.

Desaguaro-cactus

De Sonoran is de enige plek ter wereld waar de beroemde saguaro-cactus (Carnegiea gigantea) in het wild groeit. De saguaro is een reuzencactus die meer dan twintig meter hoog kunnen worden.

Kan een saguaro-cactus echt worden gekweekt uit zaden in een pot? Ja, je kunt zaden kopen bij verschillende cadeauwinkels in de stad. Als je er goed voor zorgt, zal het groeien. Het probleem is dat u waarschijnlijk niet lang genoeg zal leven om hem erg groot te zien worden. Ze groeien erg langzaam. Pas na zo'n zeventig tot tachtig jaar krijgen ze hun eerste vertakkingen.

Vogels, insecten en vleermuizen dragen het stuifmeel van een saguarocactus over van de ene plant naar de andere. 

Het is het onderwerp geweest van vele foto's en roept gewoonlijk de gedachten op over het oude westen en de schoonheid van de woestijn in het zuidwesten.
Saguaro is een Indiaans woord. De juiste uitspraak is "sah-wah-ro" of "suh-wah-ro." 

 

Sonoran woestijn 'state flower' Arizona bloem van saguaro cactus

De bloem van de saguaro is de 'state flower' van de staat Arizona.