Syrische woestijn

 

Syrische woestijn

Waar ligt de Syrische woestijn?

Syrische woestijn Google Earth

Bron: Google Earth

De Syrische woestijn is een combinatie van steppe en woestijn die 500.000 vierkante kilometer van het Midden-Oosten bedekt, inclusief delen van het zuid-oost SyriŽ, noordoostelijk JordaniŽ, noordelijk Saoedi-ArabiŽ en westelijk Irak. In het zuiden grenst het en gaat over in de Arabische woestijn.

Locatie en naam

De woestijn wordt begrensd door de Orontes-vallei en het vulkanische veld van Harrat al-Shamah in het westen, en door de Eufraat in het oosten. In het noorden maakt de woestijn plaats voor de vruchtbaardere delen met gras, en in het zuiden loopt het over in de woestijnen van het zuidelijke Arabische schiereiland.

Verschillende delen van de Syrische woestijn zijn apart genoemd, zoals de Palmyrene woestijn rond Palmyra en de woestijn van Homs.

Aardrijkskunde

De 700-900 m hoge regio in het midden van de woestijn is het Hamad-plateau, een vrij vlakke, stenige semi-woestijn bestaande uit kalksteenbodem bedekt met hoorngrind. De hoogste toppen van het plateau zijn die van de 1000 m hoge Khawr um Wual in Saoedi-ArabiŽ en de 960 m hoge Jebel Aneiza, bij het drielandenpunt tussen JordaniŽ, Irak en Saoedi-ArabiŽ.

Samen met de andere woestijnen van het Arabische schiereiland is de Hamad-woestijn beschreven als ťťn van de dorste woestijnen van de wereld.

Wildlife

De Syrische woestijn is de oorsprong van de Syrische hamster. Ooievaars, reigers, kraanvogels, kleine steltlopers, watervogels en ook roofvogels bezoeken de seizoensgebonden meren. Kleine knaagdieren komen vaak voor, evenals hun roofdieren zoals slangen, schorpioenen en kameelspinnen; vroeger waren er ook de gazelle, wolf, jakhals, vos, kat en caracal, struisvogel, cheetah, hartebeest en onager (ezelsoort). De grote zoogdieren zijn nu niet meer te vinden, vermoedelijk door de jacht door de mens.

Geschiedenis

De woestijn werd historisch bewoond door bedoeÔenenstammen, en vele stammen verblijven nog steeds in de regio, hun leden leven voornamelijk in steden en nederzettingen gebouwd in de buurt van oasen. Sommige BedoeÔenen houden nog steeds hun traditionele manier van leven in de woestijn. Safaitische inscripties, proto-Arabische teksten geschreven door geletterde bedoeÔenen, zijn overal in de Syrische woestijn te vinden. Deze dateren ongeveer uit de 1e eeuw voor Christus. tot de 4e eeuw na Christus.

Eťn van de belangrijkste oude nederzettingen in de Syrische woestijn is Palmyra, voor het eerst genoemd in het tweede millennium voor Christus. De stad was een belangrijk handelscentrum in de Romeinse tijd en de mensen waren beroemde kooplieden die gebruikmaakten van de strategische positie op de zijderoute die het Verre Oosten met de Middellandse Zee verbond. Door het passeren van karavanen, stichtte men kolonies op de zijderoute waar men de zeldzame waren uit het Verre Oosten verhandelde. Dit bracht enorme rijkdommen naar zo'n stad. De mensen van de stad waren een combinatie van ArameeŽrs, Amorieten en Arabieren.

Syrische woestijn Palmyra

Palmyra