Tabernaswoestijn

 

Tabernaswoestijn

Waar ligt de Tabernaswoestijn?

Tabernaswoestijn Google Earth

Bron: Google Earth

De Tabernas-woestijn is een halfwoestijnen van Spanje, gelegen in de zuidoostelijke provincie Almerķa in Spanje. De Tabernas-woestijn bevindt zich in het binnenland, ongeveer 30 kilometer ten noorden van de provinciale hoofdstad Almerķa, in de gemeente Tabernas. Vanwege de grote hoogte en de ligging in het binnenland heeft het iets hogere jaarlijkse regenval (meer dan 200 mm per jaar) en een lagere jaarlijkse gemiddelde temperatuur dan de kustgebieden van Almeria. Het is een beschermd natuurgebied van 280 vierkante kilometer.

De Tabernas woestijn heeft verschillende soorten klimaten; van het hete woestijnklimaat en in een paar laaglandgebieden tot het koude woestijnklimaat in het grootste deel van de woestijn. De Tabernas-woestijn ligt tussen de Sierra de los Filabres in het noorden en de Sierra de Alhamilla in het zuidoosten, en isoleert het van de vochtige winden van de Middellandse Zee.

In de laagste gebieden van het stroomgebied van Tabernas ligt de gemiddelde temperatuur op ongeveer 18,0 ° C. Temperaturen in de winter vallen 's nachts zelden onder het vriespunt, terwijl in de zomer de absolute maximumtemperaturen altijd 40 ° C in de schaduw overschrijden. De gemiddelde jaarlijkse zonneschijn is ongeveer 3000 uur.

Geologie en biologie

De kleine regenval die optreedt, is meestal hevig, zodat de grond, bestaande uit mergel en zandsteen met weinig vegetatie, niet in staat is om vocht vast te houden. In plaats daarvan veroorzaakt de regen erosie, waardoor het karakteristieke landschap wordt gevormd. Rivierbeddingen gevormd door stortregens herbergen de schaarse vegetatie en fauna zoals gierzwaluwen, egels, kauwen, blauwe rotslijpers, stenen wulpen, trompetvogelvinken en kuifleeuweriken.

Flora en fauna

Planten zoals de zeelavendel, die op de rand van uitsterven staat, slagen erin om te bloeien in de semi-woestijn. In de winter wordt het landschap van de woestijn wit wanneer de paddenstoel Linaria bloeit. Er zijn exemplaren van gele schorpioenen, tarantula's en zwarte weduwen hoewel ze niet dodelijk zijn zoals de Amerikaanse zwarte weduwe.

Tabernaswoestijn Fort Bravo
Fort Bravo

De Woestijn van Tabernas wordt vanaf de jaren 1950 gebruikt voor het filmen van spaghettiwesterns. Dit vanwege zijn gelijkenissen met de Noord-Amerikaanse woestijnen.
Bijvoorbeeld: The Good, the Bad and the Ugly en For A Few Dollars More.