Taklamakan woestijn

 

Taklamakan woestijn

Waar ligt de Taklamakan woestijn?

Taklamakan woestijn Google Earth

Bron: Google Earth

De Taklamakan-woestijn, is een woestijn in het noordwesten van China. Het wordt begrensd door het Kunlun-gebergte in het zuiden, het Pamir-gebergte en de Tian Shan-bergketen in het westen en noorden, en de Gobi-woestijn in het oosten.

De naam vindt zijn oorsprong in het Perzisch voor "plaats" (makan) "om alleen / achter / achter te laten" (Tark). Sommige bronnen beweerden dat het "plaats van geen terugkeer" betekent, meer in het algemeen ge´nterpreteerd als "zodra je instapt, je komt er nooit meer uit" of iets dergelijks. Een andere plausibele verklaring suggereert dat het is afgeleid van "taqlar makan" uit een oude Turkse literaire taal en betekent: "de plaats van ru´nes".

Aardrijkskunde

De Taklamakan-woestijn heeft een oppervlakte van 337 000 km2, waardoor ze iets kleiner is dan Duitsland, en omvat het Tarim-bekken, dat 1000 kilometer lang en 400 kilometer breed is. Het wordt doorkruist in het noorden en aan de zuidrand door twee zijderoute-takken, omdat reizigers probeerden de dorre woestenij te vermijden. Het is 's werelds op ÚÚn na grootste zandwoestijn waarvan ongeveer 85% bestaat uit verschuivende zandduinen. De Taklamakan-woestijn is de 16e qua grootte in een ranglijst van' s werelds grootste woestijnen.

Sommige geografen en ecologen geven er de voorkeur aan de Taklamakan-woestijn als afzonderlijk en onafhankelijk van de Gobi-woestijn in het oosten te beschouwen.

De Volksrepubliek China heeft twee snelwegen aangelegd die deze woestijn doorkruisen. De Tarim Desert Highway verbindt de steden Hotan (aan de zuidelijke rand) en Luntai (aan de noordelijke rand) en de weg Bayingol naar Ruoqiang doorkruist de woestijn naar het oosten. In de afgelopen jaren is de woestijn in sommige gebieden uitgebreid, met zand dat landbouwbedrijven en dorpen inpalmt als gevolg van woestijnvorming.

De Golmud-Korla-spoorweg zal ook de Taklamakan oversteken.

Klimaat

Omdat het in de schaduw van de Himalaya ligt, is Taklamakan een koude woestijn. Gezien de relatieve nabijheid van de koude luchtmassa's van SiberiŰ, worden extreme temperaturen geregistreerd in de winter, soms ruim onder de -20 ░ C, terwijl ze in de zomer kunnen oplopen tot 40 ░ C. Tijdens de Chinese winterstormen van 2008 werd gemeld dat de Taklamakan voor de eerste keer in zijn geschiedenis volledig bedekt was met een dunne laag sneeuw van 4 centimeter, met een temperatuur van -26,1 ░ C. De extreme ligging in het binnenland, vrijwel in het hart van AziŰ en duizenden kilometers van open water, verklaart het koude karakter van de nachten zelfs in de zomer.

Oase

De Taklamakan-woestijn heeft heel weinig water, daarom is het gevaarlijk om over te steken. Koopvaardijcaravans aan de zijderoute stoppen voor bevoorrading in de bloeiende oasisesteden.
De belangrijkste oasesteden, bewaterd door regenval uit de bergen, waren Kashgar, Marin, Niya, Yarkand en Khotan in het zuiden, Kuqa en Turpan in het noorden, en Loulan en Dunhuang in het oosten.

De archeologische schatten die in de met zand begraven ru´nes worden aangetroffen, wijzen op de Tochaarse, vroege Hellenistische, Indiase en boeddhistische invloeden. Mummies, zo'n 4000 jaar oud, zijn gevonden in de regio.

Later werd de Taklamakan bewoond door Turkse volkeren. Beginnend met de Han-dynastie, breidden de Chinezen sporadisch hun controle uit naar de oasesteden van de Taklamakan-woestijn om de belangrijke handel in zijderoutes over Centraal-AziŰ te controleren. Periodes van Chinese overheersing werden afgewisseld met heerschappij door Turkse, Mongoolse en Tibetaanse volken. De huidige bevolking bestaat grotendeels uit Turkse Oeigoeren en etnische Han-mensen.

Wetenschappelijke verkenning

Deze woestijn werd verkend door verschillende wetenschappers zoals Xuanzang, een monnik in de 7e eeuw en door de archeoloog Aurel Stein in de 20e eeuw.

Atmosferische studies hebben aangetoond dat stof afkomstig van de Taklamakan over de Stille Oceaan wordt geblazen, waar het bijdraagt ​​aan de vorming van wolken in de westelijke Verenigde Staten.

 

Taklamakan woestijn Molcha rivier puinwaaier

De Molcha rivier vormt een enorme puinwaaier aan de zuidelijke grens van de Taklamakan-woestijn, waar deze het Altyn-Tagh-gebergte verlaat en de woestijn in gaat.