Tharwoestijn

 

Tharwoestijn

Waar ligt de Tharwoestijn?

Tharwoestijn Google Earth

Bron: Google Earth

De Thar-woestijn, ook bekend als de Grote Indiase Woestijn, is een grote droge regio in het noordwestelijke deel van het Indiase subcontinent met een oppervlakte van 200 000 km≤ en vormt een natuurlijke grens tussen India en Pakistan. Het is 's werelds 18e grootste woestijn.

Ongeveer 85% van de Thar-woestijn bevindt zich in India, de resterende 15% in Pakistan.

Aardrijkskunde

Het grootste deel van de woestijn wordt bedekt door enorme verschuivende zandduinen. Het zand is zeer mobiel vanwege de sterke wind die vrijkomt vůůr het begin van de moesson. De Luni-rivier is de enige rivier in de woestijn. Neerslag is beperkt tot 100-500 mm per jaar, die meestal valt van juli tot september.

Zoutwatermeren in de Tharwoestijn zijn de Sambhar, Kuchaman, Didwana in Rajasthan en Kharaghoda in Gujarat. Deze meren ontvangen en verzamelen regenwater tijdens de moesson en verdampen tijdens het droge seizoen. Het zout is afkomstig van de verwering van rotsen in de regio.

Bestrijding van woestijnvorming

De bodem van de Thar-woestijn blijft het grootste deel van het jaar droog en is gevoelig voor winderosie. De wind blaast met grote snelheid het zand uit de woestijn, en komt neer in de naburige vruchtbare streken en veroorzaken verschuivende zandduinen in de woestijn. Zandduinen worden gestabiliseerd door het opzetten van micro-windschermen met beplanting van de duinen met struiken en bomen. Het 649 km lange Indira Gandhi-kanaal brengt zoet water naar de Thar-woestijn. Het werd bedacht om de verspreiding van de woestijn naar vruchtbare gebieden te stoppen.

Er zijn maar weinig lokale boomsoorten die geschikt zijn om in de woestijn te planten. Daarom werden exotische boomsoorten geÔntroduceerd Zoals eucalyptus, acacia en cassia uit IsraŽl, AustraliŽ, VS, Rusland, Zimbabwe, Chili, Peru en Sudan. De Acacia tortilis is de meest veelbelovende soort voor woestijnbebossing en de jojoba is een andere veelbelovende soort die geschikt is om in deze gebieden te worden geplant.

Fauna

Het zand in de woestijn worden afgewisseld door heuvels en grindvlaktes. Vanwege de gevarieerde habitat en het ecosysteem, zijn de vegetatie, de menselijke cultuur en het dierenleven in dit droge gebied zeer rijk aan het contrasten in vergelijking met de andere woestijnen van de wereld. Ongeveer 23 soorten hagedissen en 25 soorten slangen zijn hier te vinden.

Sommige soorten in het wild, die snel verdwijnen in andere delen van India, worden in grote aantallen aangetroffen in de woestijn, zoals de Indische antilope, Indische gazelle en de Indische wilde ezel. Ze hebben uitstekende overlevingsstrategieŽn ontwikkeld. Hun grootte is kleiner dan hun vergelijkbare soortgenoeten, en het zijn voornamelijk nachtdieren. Er zijn bepaalde andere factoren die verantwoordelijk zijn voor het voortbestaan ​​van deze dieren in de woestijn. Andere zoogdieren van de Thar Woestijn omvatten een ondersoort van de rode vos en de caracal (en middelgrote katachtige).

De regio is een toevluchtsoord voor 141 soorten (trek)vogels. Men kan adelaars, kiekendieven, valken, buizerds, torenvalk en gieren zien. E
Er zijn ook een aantal reptielen.

De pauw wordt aangeduid als de nationale vogel van India en de provincievogel van de Punjab (Pakistan).

Flora

De natuurlijke vegetatie van dit droge gebied wordt beschouwd als een doornstruikwoud. De dichtheid en grootte hangt af van de hoeveelheid neerslag in het gebied.

Mensen

De Thar-woestijn is de meest bevolkte woestijn ter wereld, met een bevolkingsdichtheid van 83 mensen per km≤. In India bestaan ​​de bewoners uit hindoes, moslims en sikhs. In Pakistan omvatten de inwoners ook zowel moslims als hindoes.

De belangrijkste bezigheid van het volk is landbouw en veeteelt. Landbouw is op dit gebied niet vanzelfsprekend omdat na het regenseizoen ten minste ťťn derde van de gewassen faalt. Veeteelt, bomen en grassen, tussengroente met fruit of fruitbomen, is het meest haalbare model voor droge, droogtegevoelige regio's. De regio kampt met veelvuldige droogtes. Overbegrazing als gevolg van hoge dierpopulaties, wind- en watererosie, mijnbouw en andere industrieŽn hebben geleid tot ernstige bodemdegradatie.


In de jaren 1965 en 1971 vonden er bevolkingsuitwisselingen plaats in de Thar tussen India en Pakistan. 3.500 moslimgezinnen verhuisden van het Indiase gedeelte van de Thar naar het Pakistaanse Thar terwijl duizenden Hindoes ook van Pakistaanse Thar naar het Indiase gedeelte van de Thar trokken.

 

Tharwoestijn Jodhpur

Jodhpur, de grootste stad in de regio, ligt in de zone met struikgewasbossen.

Bikaner en Jaisalmer bevinden zich in de eigenlijke woestijn. Een groot irrigatie- en elektriciteitsproject heeft gebieden van de noordelijke en westelijke woestijn teruggewonnen voor landbouw.