Woestijn

 

Wat is een woestijn?

Een woestijn is een gebied waar minder dan 200 liter neerslag per vierkante meter per jaar valt. Hierdoor is er weinig begroeiing op die plaatsen. Misschien denk je dan dat woestijnen onvruchtbaar zijn, maar dat is niet altijd het geval. Na een regenbui kan een woestijn na enkele uren of dagen plots groener worden. Maar de woestijnbodem kan het water zelden lang vasthouden en dan gaan de planten weer in rustmodus of sterven ze af. In een woestijn vind je soms oasen, een plek waar er toch water in de bodem zit. Daar kunnen ook mensen en dieren leven.
Een woestijn is niet altijd een uitgestrekte kale vlakte met zand en het is er ook niet altijd heet. Zandwoestijnen komen niet zo veel voor op de aarde. Er zijn ook rotswoestijnen, grindwoestijnen, leem- of zoutwoestijnen. Er zijn ook woestijnen waar het extreem koud is zoals de polen. Deze laatste noemen we dan ijswoestijnen.

Wat is een voorbeeld van een woestijn in Europa?

Waar bevinden zich de belangrijkste woestijnen ter wereld?


Ga met je muis over een cirkeltje op de wereldkaart en de naam van de woestijn verschijnt.
Je kan doorklikken naar een gedetailkaart en meer info over de gekozen woestijn. 

Kaart overzicht belangrijkste woestijnen ter wereld

 

 

Noordpoolgebied Arabische woestijn Chihuahuawoestijn Colorado Plateau Gobiwoestijn Great Basin Desert Grote Victoriawoestijn Grote Zandwoestijn Karakum Kyzylkum woestijn Patagonische woestijn Pobiti Kamani Sahara Sonoran woestijn Syrische woestijn Tabernaswoestijn Taklamakan woestijn Tharwoestijn