Transparante strook

Noordpool


De kerstman heeft je hulp nodig. Stoute kindjes vallen de Noordpool aan.
Ze krijgen dit jaar geen pakjes en willen alle speelgoed, snoep en pakjes stelen.
Help de kerstman op de Noordpool met zijn slaapgeweer.
Wees voorzichtig en schiet niet op zijn vriendjes (elfjes en rendieren)

Noordpool

De aarde heeft twee Noordpolen - een geografische noordpool en een magnetische noordpool.

Geografische noordpool

Het noordelijkste punt op het aaroppervlak is de geografische noordpool, ook wel bekend als het ware noorden. Het is gelegen op 90° noorderbreedte en alle lijnen van de lengtegraad komen samen op dit punt. De as van de aarde verbindt de Noord- en de Zuidpool, als de lijn waarrond de aarde draait.
De Noordpool ligt op ongeveer 725 km ten noorden van Groenland in het midden van de Noordelijke IJszee. De Noordelijke IJszee heeft een diepte van 4087 meter. Meestal bedenkt ijs de Noordpool, maar onlangs is water waargenomen op de exacte locatie van de Noordpool.

Als je op de Noordpool staat, liggen alle punten ten zuiden van u. Omdat de aarde per 24 uur één maal rond zijn as draait en de Noorpool het uiteinde van die as is, heb je geen rotatiesnelheid op de Noordpool. Op een plaats op de evenaar heb je een snelheid van ongeveer 1650 km/u.
De lijnen van de lengtegraden die onze tijdzondes bepalen, liggen op de Noordpool zo dicht bij elkaar dat men UTC gebruikt als met een locale tijd nodig heeft op de Noordpool.
Tussen 21 maart en 23 september schijnt de zon onafgebroken op de Noordpool. Dat wil zeggen dat het er 's nachts ook licht is. Tussen 23 september en 21 maart is de Noordpool in duisternis gedompeld. Dit noemt men de middernachtzon.

Robert Peary, Matthew Henson en vier Inuit bereikten als eerste mensen de Noordpool. Dit gebeurde op 9 april 1909. Maar velen vermoeden dat ze het geografische noorden op een paar kilometer misten. In 1958 stak de eerste nucleaire onderzeeër Nautilus de Noordpool over. Vandaag de dag vliegen tientallen vliegtuigen dagelijks over de Noordpool met toeristen.
Noordpool icoon