Transparante strook

Solitair of ook wel eens patience genoemd - kaartspel

Witte strook
Solitair of ook wel eens patience genoemd, is een spel met speelkaarten. Patience betekent in het Frans "geduld", wat verwijst naar het feit dat het spel niet altijd kan uitgespeeld worden en je dus geduld moet uitoefenen. Solitair komt dan weer uit het Engels en betekent "alleen" en verwijst naar het feit dat je het spel op je eentje kan spelen, dus zonder tegenspelers.

Spelregels

De computer verdeelt 26 kaarten in 7 kolommen. De eerste kolom telt slechts 1 kaart de 2de 2 kaarten, de 3de 3 kaarten ... De overblijvende kaarten, de stock, worden in een stapel bovenaan links op het scherm geplaatst. Bovenaan rechts zie je nog 4 lege stapels. Bij patience is het doel om rechts bovenaan vier stapels te maken. Iedere stapel moet dezelfde kleur hebben en de kaarten moeten van Aas naar Heer boven op elkaar worden geplaatst. 

Je mag kaarten van de kolom verplaatsen als de kaart een andere kleur heeft en als ze aansluiten bij de volgorde. Een zwarte zes kan je op een rode zeven leggen bijvoorbeeld. Je mag kaarten per stuk of in setjes van kolom naar kolom verplaatsen . Als er een kaart in één van de kolommen bloot komt te liggen mag je deze omdraaien. 

Als een kolom leeg is, mag je er een Heer of een setje kaarten met bovenaan een Heer, op plaatsen zodat je een nieuwe kolom kan beginnen. 

Nadat je een kaart op de stapel rechts bovenaan hebt gelegd, mag je deze terug in de kolommen plaatsen als je dat wilt. 

Als het niet mogelijk is om kaarten in de kolommen te plaatsen ga je kijken bij de stock. Als je de getoonde kaart niet kunt gebruiken, mag je steeds extra kaarten onbeperkt blijven omdraaien. Als je alle kaarten in de stock hebt omgedraaid, draait de computer alle kaarten weer om en start je opnieuw.
Solitair of ook wel eens patience genoemd - kaartspel icoon