Vingerrekenen - rekenen op de vingers

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10

Hoeveel vingers zie jij?

Voordelen van vingerrekenen in de rekenles

 1. Concrete voorstelling van getallen:

  Vingerrekenen maakt gebruik van de fysieke representatie van vingers om getallen te visualiseren en te manipuleren. Voor jonge leerlingen biedt dit een tastbare manier om abstracte concepten zoals getalwaarden en hoeveelheden te begrijpen.

 2. Versterkt begrip van rekenoperaties:

  Door vingers te gebruiken om bijvoorbeeld optellen, aftrekken, vermenigvuldigen of delen te visualiseren, krijgen kinderen een dieper inzicht in hoe deze wiskundige operaties werken. Het biedt een hands-on benadering die kan helpen bij het ontwikkelen van rekenvaardigheden.

 3. Ondersteunt het tellen en tellen terug:

  Vingers zijn een natuurlijke manier om te tellen en te tellen terug. Dit helpt kinderen niet alleen bij het leren van sequentiële nummering, maar ook bij het versterken van hun vermogen om snel en accuraat te tellen.

 4. Stimuleert het ruimtelijk inzicht:

  Het gebruik van vingers vereist dat kinderen hun ruimtelijk inzicht gebruiken om te begrijpen hoeveelheden worden vertegenwoordigd en hoe ze worden gemanipuleerd tijdens berekeningen. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van hun cognitieve vaardigheden.

 5. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen:

  Vingerrekenen kan worden aangepast aan het niveau en de behoeften van individuele leerlingen. Het is een flexibele strategie die kan worden gebruikt als een basisvaardigheid voor het opbouwen van meer geavanceerde rekenvaardigheden.

 6. Betrokkenheid en motivatie:

  Voor veel kinderen is vingerrekenen leuk en boeiend omdat het een actieve en tastbare benadering van leren biedt. Dit kan bijdragen aan een positieve houding ten opzichte van wiskunde en het vertrouwen vergroten.

Kortom, vingerrekenen is aangewezen voor gebruik in de rekenles omdat het een effectieve, hands-on methode is om rekenvaardigheden te ontwikkelen, het begrip van getallen te versterken en de betrokkenheid van leerlingen te vergroten. Het biedt een solide basis die essentieel is voor verdere wiskundige ontwikkeling.

Oefening op het rekenen met je vingers. Rekenende hersens hebben bij het aanvankelijk rekenen concreet materiaal nodig als ondersteuning. Vingers hebben kinderen altijd bij zich.
Copyright © 2009- Computermeester.be comm.v. All rights reserved.