Transparante strook

Spectaculair vuurwerk

Witte strook

Om een vuurwerkshow te maken:


  1. Klik op een raket om het voor je show te selecteren.
  2. Klik op de "bekijk" knop om te zien hoe het vuurwerk eruit zal zien.
  3. Klik een tweede maal op de raket en het symbool zal verschijnen op de tijdlijn Sleep het symbool naar de plaats op de tijdlijn wanneer jij de raket wil afschieten.
  4. Wanneer al je raketten zijn waar je ze wilt hebben , klik je op de "start de show".

Om te beginnen met een voorbeeldhow :

  1. Klik op de "voorbeeld-show" knop en typ het aantal vuurwerkpijlen die je wil afgevuurd zien. (Voer een getal in tussen 10 en 30. )
  2. Sleep de symbolen naar de plaats waar je ze wil of voeg andere raketten toe om het voorbeeld te veranderen, of klik op "start de show" om hem te bekijken.

Om de raketten uit je show te verwijderen:

Klik op de "start opnieuw"-knop.

Vuurwerk geschiedenis en traditie

Vuurwerk is tijdens de feestdagen niet meer weg te denken. Toch is het nog maar enkele eeuwen een traditie in Europa om vuurwerk af te steken. Pas in de 13de eeuw kwam maakte men in Europa kennis met vuurwerk en pas later werd het gebruikt voor het inluiden van het nieuwe jaar.

Er is nog grote onduidelijkheid over wie nu het vuurwerk uitvond, de Bengalen (inwoners van het huidige Bangladesh) of de Chinezen.

Vuurwerk zou ontdekt zijn door de Bengalen. Het belangrijkste ingrediënt van vuurwerk, is salpeter (kaliumnitraat). Dit werd door de Bengalen gebruikt als zout. Een theorie over de ontdekking van vuurpijlen is dat er wat gemorst salpeter tijdens het koken in de vlam terecht kwam en dat men zo de werking ervan ontdekte.

Chinees vuurwerk

De Chinesen waren de eerste grootgebruikers van vuurwerk. Zij begonnen het begin van onze jaartelling te gebruikten om bij religieuze gebeurtenissen boze geesten te verdrijven. Chinese militairen gebruikten het voor lichtsignalen. Het toenmalige vuurwerk leek nog niet op het huidige vuurwerk.

Dit veranderde na de ontdekking van het buskruit in de 13de eeuw. Buskruit bestaat uit salpeter, zwavel en houtskool en zorgt voor de explosie zoals we die nu vooral kennen bij vuurwerk. Door de uitvinding van het buskruit werden er steeds meer experimenten gedaan met vuurwerk en met verschillende soorten als resultaat.

Naar Europa

Net na de ontdekking van buskruit, begon de reis naar Europa. In Europa werd buskruit vooral gebruikt als springstof van kanonnen. Of voor grote spektakels, zoals aan het Hof van Versailles.

De exacte samenstelling van vuurwerk werd geheim gehouden. Pas in de 19de eeuw was de scheikundige kennis zo geëvolueerd dat ook in Europa werd geëxperimenteerd met verschillende vormen van vuurwerk. 

Momenteel wordt vuurwerk in Europa vooral gebruikt tijdens de jaarwisseling en voor grote festiviteiten. Een klein deel van het vuurwerk wordt nog gebruikt door het leger en door schepen om lichtsignalen af te geven, als rookschermen of als verlichting. Zo’n 90 % van het vuurwerk dat bij ons in de winkels te koop wordt aangeboden komt nog steeds uit China.

Spectaculair vuurwerk icoon