Transparante strook

Snowboarden met de Kerstman

Hier kan je snowboarden met de kerstman. Spring over de obstakels en pak spullen in de lucht.
Besturing: met de spatiebalk
spatiebalk = springen

Snowboarden

Snowboarden is momenteel één van de populairste wintersporten. Het is vooral populair onder de jongere wintersporters. Snowboarden is tevens de snelst groeiende wintersport. Als deze trend zich voortzet, maken snowboarders over 10 jaar 50 % uit van alle wintersporters.

Geschiedenis snowboarden

De populariteit van snowboarden begon tussen 1980-1990. Surfers en skateboarders ontdekten het freestyle snowboarden. Snowboarders maakten de pistes onveilig omdat ze de bestaande regels in de wintersportoorden met de voeten traden en ze kregen al snel de reputatie van 'bad boys'.
Ze droegen wijde kleding en piercings en noemden zichzelf "New School". Snowboarders zetten zich af tegen de gevestigde orde in de ski wereld en lieten hun haar verfen. Deze subcultuur is snel verdwenen door de toegenomen populariteit van het snowboarden bij het brede publiek.

Snowboardgebieden

Meest bekende snowboardgebieden:
Frankrijk: Les Deux Alpes, Avoriaz en Tignes
Zwitserland: Saas-Fee, Leysin en Laax 
Oostenrijk: Sölden, Zell am See, en Mayrhofen in het Zillertal

Snowboardhouding

Snowboarden heeft overeenkomsten met windsurfen en skateboarden. Bij snowboarden daal je af van een piste of steile berghelling op een snowboard met softboots. Ervaren snowboarders zeggen dat snowboarden minder complex is en veel vrijer dan skiën. Het is een wintersport die wel de nodige oefening vraagt. Het belangrijkste bij het snowboarden is het beheersen van de snowboardhouding. Het duurt wel een enkele dagen voor men de juiste houding onder de knie heeft.

Freeride

Om te starten is de Freeride het meest geschikte stijl van snowboarden.

Freestyle

Freestyle is een stijl die is voortgekomen uit de Freeride. Deze snowboard houdt vooral de spectaculaire trucs in de lucht in, airs genoemd.

Freecarve

Een derde stijl is Freecarve of Alpine Snowboarden. Het gaat bij freecarve vooral om het behalen van een hoge snelheid. Voor een beginneling is carving niet aan te raden. Omdat Alpine Snowboarden overeenkomsten heeft met skiën, stappen ervaren skiërs vaak onmiddellijk over op deze snowboardstijl.

Olympische sport

Hoewel snowboarders aanvankelijk niet mee wilden doen aan de Olympische Winterspelen, is het sinds 1998 een olympische dicipline geworden. Dit heeft ongetwijfeld een invloed gehad op de stijgende populariteit van het snowboarden op de wintersportpistes

Snowboarden met de Kerstman icoon